[...] popularności tej diety zalecano zjadanie zatem głównie produktów ze świata zwierzęcego, przy znacznie mniejszym udziale tych pochodzących od roślin. Jednak kolejne badania archeologiczne pokazały, że na świecie (u naszych przodków) nie było jednego rodzaju diety paleo. W zależności od tego, gdzie mieszkali nasi praprzodkowie, zjadano [...]
[...] deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. RZS jest częstsze u kobiet i wymaga ciągłego leczenia. Przegląd i meta-analiza badań W ramach badania przeglądowego dotyczącego skuteczności kurkumy i kurkuminy w RZS przeanalizowano sześć publikacji obejmujących w sumie 539 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem [...]
[...] rozwijają się groźne dla życia zmiany patologiczne w nerkach, to jest się czym przejmować. Czy do choroby mogła się przyczynić duża ilość protein w diecie? Żadne współczesne badania tego nie potwierdzają. Niemniej stałe dostarczanie > 4 g protein na kg masy ciała nie musi być mądre, szczególnie długofalowo. Można rosnąć przy stosowaniu o wiele [...]
[...] znacząco wyższa, niż przy podawaniu samych węglowodanów. Markery uszkodzeń mięśni miały tendencję do obniżania się w grupie suplementowanej białkiem, Głównym odkryciem tego badania było to, że suplementacja izolatem białka serwatkowego złagodziła upośledzenie sił mięśniowych podczas regeneracji po uszkodzeniu mięśni wywołanym wysiłkiem [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Nie jest tajemnicą, że ćwiczenia i dieta odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji i zdrowia, ale błędem byłoby stwierdzenie, że nie ma w tym nic więcej. Tak naprawdę zdrowie to coś więcej niż tylko to, jak jesteś sprawny fizycznie i co nakładasz na talerz. Na dobre samopoczucie składa się znacznie więcej elementów i każdy z nich odgrywa [...]
[...] działanie anaboliczne jest żadne). W badaniu Marca J. Kauffmana i wsp. z 2015 r. porównano 10 użytkowników SAA z tymi nie biorącymi farmakologii. Wykonano najróżniejsze badania, w tym MRI mózgu. U stosujących sterydy anaboliczno-androgenne stwierdzono: zwiększoną objętość prawej części ciała migdałowatego w mózgu („ciało migdałowate [...]
Tłuszcz składowany w tułowiu nie jest obojętny dla zdrowia. Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z: cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami glikemii; Większość ludzi powinna dążyć do maksymalnego zredukowania szczególnie tego rodzaju tkanki tłuszczowej. Jak skutecznie obniżyć wagę? 1. Zmień nawyki żywieniowe. [...]
[...] treningu siłowego, spowalniać regenerację i zaburzać regenerację potreningową. W ujęciu metabolicznym jest to trucizna. Jeśli chodzi o tytułową kwestię, to w licznych badaniach picie alkoholu wiązało się z podwyższeniem stężenia cholesterolu, przy tym może rosnąć stężenie frakcji HDL, co jednak nie zmienia oceny alkoholu jako szkodliwego [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
[...] suplementacja betainą zmniejszała stężenie cholesterolu, β-lipoprotein, całkowitych lipidów w surowicy oraz całkowitego cholesterolu i triacylogliceroli w wątrobie (w innych badaniach wykazano, iż betaina może mieć wpływ na zmniejszenie stłuszczenia wątroby indukowanego np. etanolem). Dawkowanie betainy: od 2 do 6 gramów dziennie, w 2 dawkach [...]
[...] tworzącej skórę właściwą, nazywane fibroblastami. Problem w tym, że starzejąca się populacja fibroblastów zaprzestaje produkcji tych białek. Otóż już dawno prowadzone badania dowiodły kluczowego znaczenia dostarczanej z zewnątrz proliny dla efektywności zadań życiowych pełnionych przez fibroblasty ludzkiej skóry (Tan, 1983). Gdy naukowcy [...]
[...] do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
[...] równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie nie tylko dla kancerogenezy, ale także w chorobie niedokrwiennej serca. W badaniach naukowych wykazano, iż diety dostarczające białka serwatkowego powodują wzrost stężenia glutationu w wielu tkankach. Okazało się też, iż zablokowanie syntezy [...]
[...] Josefine Nebl i wsp. , ponieważ Lynch i wsp. zbadali VO2 max i przeprowadzili testy wysiłkowe na bieżni (a nie na ergometrze rowerowym). Warto zauważyć, że poprzednie badania nie koncentrowały się na weganach i nie wykonywano pomiarów mleczanu / glukozy, jako markerów metabolizmu beztlenowego. Badania Josefine Nebl i wsp. poszerzają [...]
[...] pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? Nie wszystkie przypadki IBS są takie same. Objawy i ich nasilenie, a także leczenie, różnią się w zależności od osoby. Małe badania wykazały poprawę u osób z IBS dzięki stosowaniu suplementów zawierających enzymy trawienne. Szczególne pomocne mogą być: laktaza oraz alfa-galaktozydaza. Należy [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
[...] rakotwórcze, takich jak S-transferaza glutationowa i glukuronylotransferaza, ale znaczący wzrost został osiągnięty tylko wtedy, gdy poziomy enzymów były niskie na początku badania. Naukowcy sugerują, że farmakologiczna suplementacja resweratrolem wydaje się dobrze tolerowana i może wywierać działanie chroniące przed rakiem, to jednak należy [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]